Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Národ žádné poslání nemá, neb nemá žádnou vlastní entitu. Sám význam toho slova se v průběhu staletí měnil a ustálil se až v průběhu 19 století. Podle německého vzoru. Bismark totiž potřeboval sjednotit spoustu států a státečků a udělal to z části na základě vybájených mýtů. Včetně mýtu o "dějinném poslání". Mimořádně nebezpečný mýtus.

1 0
možnosti
Foto

Vykazujete hrubé historické neznalosti:

- po celou dobu monarchie mělo České království, Moravské markrabstvi i všechna slezská knížectví, zasahující na dnešní území ČR vlastní sněmy a samosprávu, čeština nebyla nikdy zákázána a učila se na základních školách,

- kdyby se rakouská monarchie k Čechům chovala jako Francie k Provensálcům, Baskům, Normanďanům nebo Akvitáncům nebo jako Anglie k ostatním částem Velké Británie, nedočkal by se český národ 20. století

- za monarchie platila důsledná národnostní politika ve škole, na úřadě i v kultuře. Velde sebe žily všechny komunity, snas s výjimkou Uherska žádná národnost nepodléhala genocidě tak, jako Němci v Československu po roce 1945,

- samozřejmě bylo od Heydricha sprosté a arogantní nazývat Prahu německým městem. Praha českým i německým a židovským městem. Všechny tři národnostní živly v ní vedly čilý kulturní a společenský život.

- po celou druhou polovinu19. století věnovala politická sféra v monarchi obrovské úsilí o národnostní vyrovnání. V praze zasedal český sněm, samospráva byla zela nezávislá na oficiálním názoru a jediným problémem bylo, že se císař nedal korunovat českým králem. To z dnešního republiknského pohledu vypadá směšně.

2 0
možnosti

"Obroske usili o narodnostni vyrovnani". Podarilo se to dosahnout v zemi moravske, v roku 1905! Moravane germansti- Mahrish a Moravane slovansti-Moravaci v r.1905 uzavreli dohodu Moravske Vyrovnani-Mahrishe Ausgleich. Ta fungovala bez neresitelnych problemu az do konce monarchie. Fungovala tak dore, ze se ctyri dalsi zeme monarcie rozhodly nasledovat moravskeho vzoru, bohuzel do roku 1914 to stihla jen Bukovina, pak uz jen valecne silenstvi. Skoda, ze policie v r. 1914, v Sarajevu nekonala radne svoji sluzbu, kdyby misto arcivevody Ferdinanda byl zastrelen G. Princip doslo by k reforme monarchie a Morava by dodnes mela zemskou samospravu, zemsky snem a zemska prav legislativni. Dnes ani nema pravo vubec existovat, zlate' rako'ske' centralzmus, daleko liberalne'si nez ceske'!

Co se tyce korunovace Habsburga ceskym kralem, oficialni ceska historie pravi, ze Nemci toto odmitli uz z principu. Pro rovny pristup zde je stanovisko Nemcu. Ferdindinad Seibt ve sve studii "Nemecko a Cesi pise toto:

Cisar si vyzadal, aby se obe strany dohodly na forme jak bude kralovstvi fungovat. Toho vsak, pro neustupnost obou stran dosazeno nebylo. Cesi pozadovali princip vetsina-mensina, Nemci nechteli byt pritakavajici mensinou a pozadovali rovnost obou narodu bez ohledu na jejich pocet. Dohodnout se nebyly schopny, cisari nebylo co predlozit a tak z korunovace seslo. Tolik F. Seibt rodak od Liberce a nositel nekolika oceneni university Karlovy, tedy zadny extremista.

0 0
možnosti

Vazena pani Bohumilo Truhlářová, Uvaha musi mit odezvu. U mne urcite. Ziji presne 54 let na druhe strane Atlantiku. Snad s malymi vykyvy v pobytu v CR. Volil jsem, zucastnoval diskuzi (Cunek, Okamura a pod) a stale , i dnes, se citim Cechem z moravskeho markrabi.

Vas rozbor, proc je cesky narod priskrcen a nevi to poslani, davate za vinu cisarske Rakousko, cirkev a pravdepodobne i svet, ze se nechovali podle vasi predstavy. Ubohe mysleni.

To mysleni nepripousti rok 1848 a Kromerizsky snem. Dusledek vladnuti posledniho cisare na ceskem trunu. I pres rozehnani tohoto snemu, mnoho se stalo a take ukazalo. Ubohost mysleni tehdejsich predstavitelu ceske inteligence, nas udelal tim "malym ceskym clovekem" a tahlo se to az do okupace Protektoratu. Vyjimek vsak bylo hodne. Krizik, Skoda, Kolben s Dankem, Vitkovice a podobne. Vsak ten nejvetsi prulom se stal v meste meho narozeni, ve Zline. Jmeno Bata stoji a bude stat jako ukazka, kam ten cesky clovek to muze dosahnout. Proc toho dosahnul?? Co stalo za jeho uspechem?? To treba si uvedomit a prevest to do dnesni doby.

89 roku skoncil ten upadek hmotny. Ten upadek myslenkovy se teprve ukazal. A ukazuje se az do dnesniho dne. Ano, mame obnoven prumysl, mame zamestnane ceske obcany s dobrym vydelkem, muzeme si dovolit koupit az to nejlepsi a nejluxusnejsi co svet vytvoril. Ale tu smetanu odevzdavame tomu svetu, protoze neumime zit a vydelavat v trznim svete. Totiz ten svet od casu Bate se zmenil tak, ze i jeho principy dnes se nedaji uplatnovat.

Mame organizaci statu se zakladnim zakonem z dob konce Bachoveho absolutismu, kdy Rakousko prijalo Ustavu konstitucni monarche. Ten obsah teto Ustavy s malymi obmenami nas ridi jeste dnes. I se vsemi chybami z prechodu cisarstvi na republiku.

Kdyz pripocteme dychtivost ceskych zlodeju, nedivme se jejich uspechu. Prave ta politicka organizace statu s Ustavou starou 200 let, s cekym obcanem lenivym i v premysleni, je duvodem zklamani s poslanim ceskeho naroda.

2 0
možnosti
Foto

Z toho plyne, že posláním českého národa je poskytnout odstrašující příklad. ;-D

0 0
možnosti

J65i57r75i 54V49r73a74b56e67c

26. 11. 2022 19:32

No jo, poměrně velká část Čechů (vlastně Čecháčků) jsou víceméně RuSSaci. Zřejmě "pozůstatky" rudoarmějců. Před nima nebyla žádná žena jistá.

1 1
možnosti
  • Počet článků 286
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1078x
V každé době je o koho se opřít, vždycky tu byl někdo, kdo ostatním svítil (Komenský, Masaryk, Havel).Teď jen zbývá zamyslet se nad tím, zda taky něco pořádného zůstane po nás.

Seznam rubrik