Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Vazena pani Bohumilo Truhlářová, Uvaha musi mit odezvu. U mne urcite. Ziji presne 54 let na druhe strane Atlantiku. Snad s malymi vykyvy v pobytu v CR. Volil jsem, zucastnoval diskuzi (Cunek, Okamura a pod) a stale , i dnes, se citim Cechem z moravskeho markrabi.

Vas rozbor, proc je cesky narod priskrcen a nevi to poslani, davate za vinu cisarske Rakousko, cirkev a pravdepodobne i svet, ze se nechovali podle vasi predstavy. Ubohe mysleni.

To mysleni nepripousti rok 1848 a Kromerizsky snem. Dusledek vladnuti posledniho cisare na ceskem trunu. I pres rozehnani tohoto snemu, mnoho se stalo a take ukazalo. Ubohost mysleni tehdejsich predstavitelu ceske inteligence, nas udelal tim "malym ceskym clovekem" a tahlo se to az do okupace Protektoratu. Vyjimek vsak bylo hodne. Krizik, Skoda, Kolben s Dankem, Vitkovice a podobne. Vsak ten nejvetsi prulom se stal v meste meho narozeni, ve Zline. Jmeno Bata stoji a bude stat jako ukazka, kam ten cesky clovek to muze dosahnout. Proc toho dosahnul?? Co stalo za jeho uspechem?? To treba si uvedomit a prevest to do dnesni doby.

89 roku skoncil ten upadek hmotny. Ten upadek myslenkovy se teprve ukazal. A ukazuje se az do dnesniho dne. Ano, mame obnoven prumysl, mame zamestnane ceske obcany s dobrym vydelkem, muzeme si dovolit koupit az to nejlepsi a nejluxusnejsi co svet vytvoril. Ale tu smetanu odevzdavame tomu svetu, protoze neumime zit a vydelavat v trznim svete. Totiz ten svet od casu Bate se zmenil tak, ze i jeho principy dnes se nedaji uplatnovat.

Mame organizaci statu se zakladnim zakonem z dob konce Bachoveho absolutismu, kdy Rakousko prijalo Ustavu konstitucni monarche. Ten obsah teto Ustavy s malymi obmenami nas ridi jeste dnes. I se vsemi chybami z prechodu cisarstvi na republiku.

Kdyz pripocteme dychtivost ceskych zlodeju, nedivme se jejich uspechu. Prave ta politicka organizace statu s Ustavou starou 200 let, s cekym obcanem lenivym i v premysleni, je duvodem zklamani s poslanim ceskeho naroda.

2 0
možnosti
Foto

Z toho plyne, že posláním českého národa je poskytnout odstrašující příklad. ;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 286
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1078x
V každé době je o koho se opřít, vždycky tu byl někdo, kdo ostatním svítil (Komenský, Masaryk, Havel).Teď jen zbývá zamyslet se nad tím, zda taky něco pořádného zůstane po nás.

Seznam rubrik