Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Prebendy z používání toho či onoho léku se možná vyskytnou někde na úrovni centra pro léčbu rakoviny, kde se všem zúčastněným už vyplatí riskovat překročení pravidel, protože jsou v tom velké peníze. Na úrovni lékařky, co ošetřuje "revma" na spádové ambulanci je taková domněnka dost naivní. Ta vydělává na ošetřování jako takovém a předepisuje většinou relativně levné prostředky a ty drahé věci málo.

Důvody, proč lidé dostávají léky pořád pryč, jsou jiné. Buď se nemoc nedá úplně vyléčit a dá se jen stabilizovat neustálým přísunem léků. Někdy to od lékaře může být prostě provozní lenost. Ví, že ten a ten problém se obvykle řeší dlouhodobým užíváním léků, povede se mu dosáhnout nějakého uspokojivého stavu, tak to nechá a nebádá, zda ten či onen pacient není zrovna náhodou ta výjimka z pravidla.

0 0
možnosti

Asi bylo na felčarku takových odmítačů víc a rozplynutí bonusů za předepisování léků udělalo své...

1 0
možnosti
Foto

Jednoduché. Každý lék má spoustu vedlejších účinků, které se časem dostaví a musíte se jich zbavit. A to pomocích dalších léků. ;-(

0 0
možnosti
Foto

Jste svobodný člověk, autorko. A samozřejmě nemusíte poslouchat rady lékařů. Nechci opakovat to, co níže napsal kolega Ondřej Filipczyk (bezvýhradný souhlas s jeho rozborem).

A teď k věci.

Představa, že lékař je odměňován za to, že do nemocných sype léky, je jistá mantra, tradovaná s úporností v našich podmínkách až nebývalou. Je možné, že existují výjimky, ale drtivá většina lékařů je dnes docela vzdělaná i v psychosomatice a nepochybně bude ráda, že je jejich pacient vyléčen a bez potíží, lhostejno, jak k tomu došlo.

Nikdo Vás nenutí brát léky, nikdo Vás nenutí dodržovat léčebné postupy. Nicméně - pakliže máte na svou nemoc jistý názor, je otázka, co chcete po alopatické medicíně. Ta pomůže v jistém směru těm, kteří nechtějí na sobě pracovat, kteří chtějí polknout prášek a pokračovat ve svém stylu dosavadního života. Nejsou ochotni změnit stravu, chování, nejsou ochotni třeba cvičit atd. Je to špatně? Zajisté není, protože je to jejich volba a lékař nemá jinou možnost, než jim ty léky dát (jinak by pacient jistě uspěl se stížností).

V dnešních podmínkách není problém najít empatického lékaře, případně léčitele a pokusit se problém vyřešit bez chemie. Jde to.

0 0
možnosti

Rv

Vaše náhledy jsou na úrovni lékařky, která na Vás řvala, že máte brát léky dál.

Souhlas jen s tím, že diagnoza není podstatná, podstatný je pocit zdraví.

Psychosomatiku bere každý moudrý lékař v potaz!

Pozoruhodná osobní příhoda. Bolel mne čtvrtý prst na pravé noze. Někdo smlsne tabletu Brufenu a ono to časem povolí. Já jsem požádal svoji ženu o masáž a vytažení kloubu, který byl zduřelý. Už jsem uvažoval o allopurinolu, ale uvolnění kloubu dle moyskeletrání medicíny mi ihned ulevilo bez tabletky. Zázrak, můžete říct. Ale i tyto drobné kloubečky se mohou zablokovat. Čím starší, tím snáze. A nepotřebuješ ani injekci, ani tabletku. Stačí se snažit pochopit své tělo a poznat, co potřebuje, rozumět svému tělu. Léčitelé v tom mohou být mistři. Ale lékaři také! :-)

1 0
možnosti

P44e17t91r 87S78u75s40k47e

8. 3. 2019 14:09

Kdyby titulek zněl "Proč se mě jedna lékařka snažila udržet na lécích", tak bych to snad i bral.

Měl jsem možnost si popovídat s jednou velmi sympatickou kardioložkou, která prezentovala to, jak pacienti užívají předepsané léky. Nejsem lékař, takže jen volně parafrázuji.

U jednoho pacienta s vysokou hypertenzí a dalšími problémy kardiovaskulárního aparátu si už lékaři nevěděli v nemocnici rady, přestože užíval asi 10 různých molekul (účinných látek). Tak mu udělali rozbor krve na jejich přítomnost (což obvykle předmětem rozboru nebývá). A skutečně dvě molekuly našli. ;-D

Ani jedna nebyla z těch, které obsahovaly léky, které pacient dostával do kelímku, ale zato tam byl paracetamol a ibuprofen (což je skutečně přínosná látka pro kardiaka :-P).

No, a pak se můžou doktoři snažit, že :-(

0 0
možnosti

To znám velmi dobře, když jsem chtěl léčit hypertoniky, aby si zbytečně nezkracovali život. Napsal jsem lék a pozval na kontrolu. Tlak se neměnil. Přidal jsem druhý lék do kombinace a pozval na kontrolu. Tlak se změnil jen částečně, ale zdálo se, že mohl začít užívat první lék, ale druhý neužívá. Pozval jsem ho na kontrolu, kombinace byla slabá, ale měl příznaky, že začal užívat druhý lék. Když znáte vedlejší účinky, snadno poznáte, zda pacient lék užívá. Někdy se pacient brání léčbě a lže svému lékaři, jak pečlivě užívá. A tak přidáte čtvrtý lék do kombinace a pacient omdlí. Čí je to vina?

Jsou pacienti, kteří své obtíže nadhodnocují, aby to lékař nepřehlédnul a přisazují si příznaky navíc. Jenže jsou nemoci, kdy po takovémto nadhodnocení je lékař uklidněn, že o nic nejde. A pacient umře. Čí je to vina, když pacient nepopsal stav věrně?

Jinak jsem proti zbytečnému užívání léků, ale jejich potřebu bohužel pacient nemusí chápat. Onkologové si stěžují, že pacienti neužívají léky, které je mohou zachovat při životě, ale užívají jen v televizi doporučované zázračné doplňky stravy. Proč? Protože opravdové léky nesmí být v televizi inzerovany, kdežto neúčinné léky mají v prezentaci svobodu. A tak řada pacientů umírá zbytečně!

Nemají to ti lékaři jednoduché! Ale divil bych se, kdyby předepisovali léky zbytečné, pokud nejsou pacienty k tomu donuceni. Pak není jiné cesty, než se vzdát.

3 0
možnosti

R^. Až narostou kopřivy, nejlépe žahavky, klouby našlehat a několikrát opakovat. Jde o to, aby se usazované soli odplavovaly a ty kopřivy to umí :-)

0 0
možnosti

Ty kopřivy to učitě neumí! Jde jen o t.zv. derivační léčbu. Uvažujete-li na dnu, té se musíte zbavit jinak! :-)

0 0
možnosti

S největší pravděpodobností se u vás jedná o časnou revmatoidní artritidu.

A tam se doporučuje agresivní postup.Do kloubu vám lékařka píchla asi kortikoid

a celkově vám zřejmě nasadila methotrexat..Aktivita nemoci se hodnotí počtem a bolestivých a oteklých kloubů 28 kloubů/,hodnotí se i tzv.humorální aktivita- laboratoř.Známkami špatné prognózy a závažného / budoucího/ průběhu / jsou : ženské pohlaví, anémie, vysoká humorální aktivita,/sedimentace CRP/ ,špatná odpověď na léčbu.....

Jak postupovat říkají guidelines /doporučené postupy/.,jsou to postupy , kterých by se lékař měl držet.Tyto postupy se přehodnocují, ověřují se mnohými studiemi.

Pokud u vás došlo k remisi onemocnění/ vymizení / i při nízkých dávkách léků

/ methotrexat pod 10 mg týdně nemá cenu podávat/ dá se to vysvětlit formou onemocnění- self limited , jak choroba začala tak sama vymizí./ spíše to , než efekt úvodní terapie/. Že se jedná o self limited formu ,to nikdy na úvod nemůže vědět., revmatoidní artritida má často undulující / vlnovitý průběh/ a snad až 50% pacientů na úvodní léčbu odpovídá slabě nebo vůbec.Psychika hraje u všech nemocí velkou úlohu. Odmítnou léčbu máte právo a lékař se nemá co rozčilovat. Nicméně postup lékařky byl správný, vázla asi komunikace.Pokud máte názor na léčbu jiný než lékař, máte na to právo, ale v tom případě raději vyhledejte léčitele.

8 0
možnosti

Děkuji za vysvětlení, právě s podobnými problémy bojuji. Mám velké štěstí, že mám moc dobrou lékařku, které věřím. Hned se objednám.:-)

2 0
možnosti

Jsou i lékaři, kteří léčí z přesvědčení, ne jenom pro zisky farmaceutických firem.:-/

3 1
možnosti
Foto

Komplot lékaři - farmaceutický průmysl je jen v hlavách konzumentů.

1 1
možnosti
Foto

Lékaři léčí a příroda uzdravuje.

3 0
možnosti
  • Počet článků 286
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1078x
V každé době je o koho se opřít, vždycky tu byl někdo, kdo ostatním svítil (Komenský, Masaryk, Havel).Teď jen zbývá zamyslet se nad tím, zda taky něco pořádného zůstane po nás.

Seznam rubrik